maanantai 23. syyskuuta 2013

Entistä intohimoisempi suhde valokuvaamiseen

Ihanaa! Herkuttelen kanelipuustilla ja nautin iltapäiväkahvia kaikessa rauhassa. Uusi viikko pyörähti käyntiin mutta itse elän edelleen menneen viikonlopun tunnelmissa.

 Kuten ehkä muistatte maininneeni, osallistuin viikonloppuna valokuvauksen intensiivikurssiin. Kurssi oli todella hyvä verrattuna viimevuotiseen kurssiin. Tällä kertaa sekä opettaja että kurssin sisältö olivat erittäin hyvät. Opettaja oli aikoinaan valmistunut Taideteollisesta valokuvaukseen erikoistuneena ja kurssi käsitteli valoa ja valon käyttöä valokuvauksessa. Kurssilla oli sekä teoriaa, että käytännön harjoittelua. Kamerani muistikortilla on tästä syystä mm. viitisenkymmentä otosta kananmunasta erilaisessa valotuksessa. En nyt lähde käymään kanssanne läpi kurssin oppeja, mutta kaikessa lyhykäisyydessään voi todeta että ilman valoa ei ole, eikä tule valokuvaa.






Olen kurssin jäljiltä aivan innoissani ja entistä kiinnostuneempi valokuvauksesta. Onneksi myöhemmin syksyllä on luvassa saman kouluttajan vetämä salamavalokuvauksen intensiivikurssi. Valokuvaus, ja koko kamera itsessään ovat todella monimutkaisia asioita. Tai siis tekniikka on selvä, mutta hyvän valokuvan saamiseksi tarvitaan sekä teknistä tietoa että taiteellista silmää. 

Miettikäähän, että tavallisessa digijärjestelmäkamerassakin on satojatuhansia algoritmejä, joiden avulla kamera kuvaushetkellä yrittää ymmärtää, minkälaista kuvaa kuvaaja halajaa. Nämä algoritmit siis säätelevät kaikkea kun käytätte kamerana automaattiasetuksella taikka valmiita aiheohjelmia. Todellinen taito onkin kuvata täysin manuaalilla, jolloin kaikki asetukset säädetään käsin. Tällöin on omien taitojen riittäessä mahdollista saada aikaan niin hyvä valokuva, ettei sitä tarvitse viedä minkäänlaiseen kuvankäsittelyohjelmaan muokattavaksi. Tässä haastetta, ja siitä minä pidän!

Ihanaa uutta viikkoa teille!

- Melissa -

11 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä ja varmasti oli todella antoisa kurssi! Innolla odotetaan miten vaikuttaa kuvauksiisi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä antoisa kurssi, mutta tuo kaipaa kyllä paljon harjoitusta ennekuin oppii tuon tekniikan. Otin tosin tänään jo muutamia uusia kuvia käsisäädöillä. Katsotaan mitä tulee ;)

      Poista
  2. Muskin kuvaaminen kiehtoo ja olisi ihana päästä jollekin kurssille, jossa oikeasti oppisin ja saisin niksejä kameran käyttöä. Toivottavasti jaat myös vinkkejä meillekin, kun opit uusia asioita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaan toki vinkkejä ja kysyä saa aina. Eri asia on sitten osaanko vastata. ;)

      Poista
  3. Hei! Voisitko kirjoittaa kurssin paikka / nimi ja vetäjän nimi? Olisi kiva itsekin käydä sellainen kurssi!
    Ostin hienon järjestelmäkameran jonka en oikein osaa edes käyttää ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinähän se ongelma juuri on! Monella meistä on huippulaadukkaat järkkärit ilman että osaamme käyttää niiden ominaisuuksia hyväksemme. Kurssin nimi oli " Valo valokuvassa" ja se järjestettiin Porvoon Kansalaisopistossa. Opettajana toimi Jari Koski.

      Poista
  4. Sen verran utelen, että olitko Porvoossa kurssilla? Itsekkin tarvitsisin kipeästi oppeja! :)

    VastaaPoista
  5. Olisi huippua päästä tuollaiselle syventävälle kurssille.Meillä oli koulussa ns valokuvauksen perusteet ja kyllä siellä vasta tajusi kuinka vähän tietää mistään. Harjoiteltiin juuri tuota manuaalista valokuvausta ja ei se tosiaan ihan helppoa ole. Usein tuleekin otettua automaatilla ja sitten käsiteltyä kuva. Sun kuvat ovat tässä aivan mielettömän hyviä. Raikkaita ja valoisia I Like! Tervetuloa lukemaan myös omaa blogiani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Toivottavasti onnistun kehittämään valkokuvaustaitojani jatkossakin. :) Tulen kurkkimaan blogiasi jossain vaiheessa! :)

      Poista